De wetenschap achter de Runner’s high: Het geluk dat lopen heet.

28 juli 2023

Deze stoffen lijken qua structuur op de werkzame stoffen in cannabis (THC) en worden ook wel 'lichaamseigen cannabis' genoemd.

De wetenschap achter de Runner’s high: Het geluk dat lopen heet.

Heb je ooit een gevoel van euforie of puur geluk ervaren tijdens of onmiddellijk na het lopen? Dat is wat lopers vaak omschrijven als de “Runner’s High”. Het is die staat van opwinding en vreugde die je overspoelt. Hierdoor voel je je alsof je de wereld aankan. Maar wat is de Runner’s High precies? Geloof het of niet, er is een wetenschappelijke verklaring voor dit gevoel. Laten we eens dieper ingaan op deze high!

Wat is de Runner’s High?
Het wordt vaak beschreven als een gevoel van zweven of gewichtloosheid, waarbij alle zorgen en stress lijken te verdwijnen. Hoewel de ervaring en intensiteit varieert tussen individuen, is het over het algemeen een opmerkelijk positieve gemoedstoestand. Het gaat vaak gepaard met een gevoel van voldoening na een uitdagende fysieke inspanning.

De wetenschap achter de Runner’s High
Het Runner’s High-fenomeen is geen mythe. Tijdens het lopen komen er  drie chemische stoffen vrij die bijdragen aan het gevoel van geluk en euforie.

Endorfines: dit zijn neurotransmitters die worden aangemaakt in de hersenen als reactie op fysieke inspanning en stress. Ze fungeren als natuurlijke pijnstillers en geven een gevoel van geluk en welzijn.
Endocannabinoïden: Deze stoffen lijken qua structuur op de werkzame stoffen in cannabis (THC) en worden ook wel ‘lichaamseigen cannabis’ genoemd. Ze spelen een rol bij het reguleren van de stemming en het verminderen van pijn.
Dopamine: Dopamine is een neurotransmitter die een rol speelt bij beloning en plezier. Het draagt bij aan het gevoel van genot en tevredenheid, waardoor je je gemotiveerd en blij voelt.

Klinkt geweldig! Hoe krijg ik een Runners’s High?

Hoewel niet iedereen de Runner’s High ervaart en de intensiteit kan variëren, zijn er enkele tips om dit gevoel te stimuleren:
Regelmatig lopen: Het duurt meestal een tijdje voordat je het Runner’s High-gevoel kunt ervaren. Blijf consistent trainen, want na verloop van tijd kan je lichaam efficiënter de verschillende gelukshormonen produceren.
Kies de juiste intensiteit: De meeste mensen ervaren de Runner’s High tijdens een inspanning van matige tot hoge intensiteit. Probeer jezelf uit te dagen en verleg je grenzen.
Train in groep: Sporten in groep zorgt voor een verhoogde endorfineproductie in vergelijking met alleen sporten
Ontspan en geniet: Probeer tijdens het lopen te ontspannen en te genieten. Concentreer je op je ademhaling, de natuur om je heen of je favoriete muziek.

Het Runner’s High-gevoel kan een supergoede motivator zijn om te blijven lopen en te genieten van deze prachtige vorm van lichaamsbeweging. Dus ga naar buiten, geniet van je run en wie weet ervaar jij binnenkort ook die heerlijke Runner’s High!

Deel het artikel.