Drie jaar geleden nog een sportieve burn-out, nu gebombardeerd tot nationale heldin: Het verhaal van Jolien Boumkwo

27 juni 2023

Je kan alles zolang je er maar in gelooft en voor werkt.

Drie jaar geleden nog een sportieve burn-out, nu gebombardeerd tot nationale heldin: Het verhaal van Jolien Boumkwo

België mocht dan wel een degradatie aangesmeerd krijgen tijdens de European Team Championships, ons land ging wel met de meeste aandacht lopen. Of beter gezegd: Jolien Boumkwo, de kogelstootster die een gastoptreden gaf als hordeloopster, liep zich wereldwijd in de kijker. Wat is het verhaal achter deze 29-jarige patriot?

De BBC, New York Times, Le Parisien, Eurosport, The Australian… Jolien Boumkwo kleurde de afgelopen dagen wereldwijd het (sport)nieuws. Nochtans was haar tijd van 32”81 op de 100m horden sportief gezien allerminst een hoogstandje. De gemiddelde tiener die zich een beetje toelegt op de sprint, draait haar hand niet om voor deze chrono.

Maar toch was deze wedstrijd van onze landgenote opmerkelijk te noemen. Boumkwo is namelijk de Belgische recordhoudster in het kogelstoten, maar beschikt over een enorme dosis teamspirit. Daardoor trad ze naar voren toen er iemand gezocht werd om een geblesseerde Anne Zagré te vervangen op de 100m horden. Alles om België toch maar aan een extra punt te helpen in deze landencompetitie. Ook al betekende dat dat ze het moest opnemen tegen de allerbeste hordeloopsters in Europa.

Einde carrière in 2019

Van stress leek voor de wedstrijd geen sprake. Boumkwo genoot zichtbaar van begin tot eind. Het was een groot verschil met de Jolien Boumkwo van 2019. In dat jaar zegde de atlete de (top)sport dan ook vaarwel.

“Ik focuste mij te hard op de dingen die niet goed gingen en had weinig toekomstperspectief. Daardoor ben ik het plezier in mijn sport verloren”, vertelde Boumkwo over haar keuze om er de brui aan te geven.

Comebackjaar

Hoe langer ze eruit was, hoe meer ze dacht dat het een definitief afscheid was. Drie jaar later verscheen de veelvoudig Belgisch kampioene in het kogelstoten en hamerslingeren plots toch weer op het toneel. In haar comebackjaar pakte ze meteen weer de Belgische titel in ‘haar’ kogelstoten.

“Na de Olympische Spelen in Tokio is er een last van mijn schouders gevallen. Ik was toen 28 jaar en voelde de goesting weer opborrelen. Ik had twee opties. Ofwel zou ik heel mijn leven spijt hebben van iets dat ik niet gedaan had, ofwel zou ik nog eens alles op alles zetten en met trots kunnen terugkijken.”

Het hoofd bepaalt mee

Het is dat laatste geworden. Ook al was het met een klein hartje dat Boumkwo in 2022 opnieuw de atletiekpiste opstapte, ze bracht deze keer mentale rust en een gezonde ingesteldheid mee naar haar trainingen en wedstrijden. “Natuurlijk had ik twijfels”, gaf ze achteraf zelf toe. “Ik wist niet hoe mijn lichaam zou reageren en of het mij nog wel zou lukken om mijn vorige niveau te halen. In de loop der jaren heb ik gelukkig geleerd dat niet alleen het fysieke, maar ook het mentale een belangrijke rol speelt in sportieve prestaties. Als het hoofd meewerkt, dan volgen de prestaties vaak ook. Dit is ook een boodschap die ik met mijn comeback wil meegeven: ‘Je kan alles zolang je er maar in gelooft en voor werkt.’”

Beter dan ooit

Na haar comeback verbeterde de nationale heldin al tot drie keer toe het Belgisch record indoor in het kogelstoten. Ook het Belgisch record outdoor ging onlangs voor de bijl. Boumkwo mocht afgelopen winter deelnemen aan het EK indoor en is bovendien in de running om zich te plaatsen voor het WK van deze zomer. “Ik ben zeker ergens verrast dat het dit jaar zo goed ging, maar ook weer niet. Ik heb hier echt heel hard voor gewerkt”, vertelde ze.

Of ze het WK haalt, hoe mensen nu naar haar kijken… Boumkwo is niet (meer) de persoon die zich daar zorgen over maakt. “Het WK zou mooi meegenomen zijn, maar ik zie wel waar ik uitkom. Ik focus mij nu op het proces en op mezelf verbeteren. Wat mensen denken over mijn prestaties, trek ik me niet aan. Er wordt vaak geoordeeld terwijl niemand weet wat er eigenlijk achter een prestatie schuilt. Misschien zit een persoon in een zwaar trainingsblok. Misschien spelen er persoonlijke factoren mee waardoor het minder gaat. Laat iedereen toch zijn ding doen”, aldus de hordeloopster voor één dag.

Deel het artikel.