Training.

loopschema’s voor lopers van elk niveau

Wat is je doel?

0 km
0 km
0 miles
0 km
0 km

*Extra informatie.

10miles

Recreatief 1

– Ik kan 10 km zonder problemen lopen.
– Ik wil de eindmeet halen van een 10 miles massaloop.
– Mijn eindtijd is niet van belang.
– Ik loop voor mijn gezondheid (overgewicht, ontstressen…)
– Ik loop voor het plezier en niet om te presteren.
– Ik ben blessuregevoelig.

Recreatief 2

– Ik kan 10 km zonder problemen lopen.
– Ik heb al eens deelgenomen aan een recreatieve massaloop van 5 of 10 kilometer.
– Mijn eindtijd is niet van belang.
– Ik loop voor mijn gezondheid (overgewicht, ontstressen…)
– Ik loop voor het plezier en niet om te presteren.
– Ik ben niet blessuregevoelig.

Competitief 1

– Ik kan 10 km zonder problemen lopen.
– Ik heb al eens deelgenomen aan een 10 miles massaloop.
– Ik wil mezelf eens testen op een 10 miles massaloop.

Competitief 2

– Ik loop 10 miles onder de 64 minuten (of 15 km in 60 minuten).
– Ik wil een scherpe chrono neerzetten.
– Ik kan minimum 4x per week trainen.

Belangrijke mededeling
De loopschema’s op deze website zijn deskundig opgesteld. De makers zijn echter niet verantwoordelijk voor eventuele problemen of ongemakken. Wees er zeker van dat je in goede gezondheid verkeert alvorens een schema te starten. Raadpleeg je arts bij twijfel.

Tips & Tricks

De 10 geboden van keep on running.

Een loopschema op maat is slechts het begin. Hier zijn nog enkele nuttige tips!

Tip 1
Ken je grenzen.
Vooraleer je aan een nieuw trainingsschema begint, sta je best even stil bij wat je persoonlijke loopmogelijkheden en -doelen zijn. Welke afstand kan je makkelijk aan? Hoeveel tijd heb je om te trainen? Wie twijfelt over zijn fysieke paraatheid vraagt best eerst raad aan een huisarts.
Tip 1
Tip 2
Volg een trainingschema op jouw maat gemaakt.
Prestaties zijn gebouwd op stevige funderingen. Kies voor jezelf een trainingsschema op maat en verleg je grenzen!
Tip 2
Tip 3
Haal extra energie uit je voeding.
Het lichaam haalt de energie om te lopen uit de verbranding van koolhydraten en vetten. Een gezonde loper zorgt er dus voor dat de voorraden hiervan altijd op peil gehouden worden. Je kunt ze aanvullen door gericht te eten en te drinken, maar er bestaat ook deskundig uitgebalanceerde sportvoeding en -drank om vóór, tijdens of na je looptraining of wedstrijd te gebruiken.
Tip 3
Tip 4
Laat je adviseren bij het aanschaffen van loopschoenen.
Je vermijdt een hoop blessures door loopschoenen te dragen die aangepast zijn aan je voettype, lichaamsgewicht en trainingsintensiteit. Bij Runners' lab kan je aan de hand van een footscan®analyse de juiste loopschoenenkeuze maken.
Tip 4
Tip 5
Blijf blessures de baas.
Blijf niet te lang lopen met kwaaltjes of blessures. Aan de hand van een loopanalyse kan de oorzaak van de meeste loopblessures immers ontdekt worden. En wanneer de oorzaak gekend is, ligt een oplossing niet veraf. Naast de standaard footscan® loopanalyse bij Runners' lab kan je ook een gedetailleerde bewegingsanalyse laten maken in het Prolab te Zwijndrecht om zo je loophouding en -techniek te verbeteren.
Tip 5
Tip 6
Kies de juiste ondergrond.
Ga zoveel mogelijk op zoek naar zachte grond om te lopen. Voorbeelden hiervan zijn bos- of parkwegen. Het is tegenwoordig vaak onmogelijk om asfalt te vermijden. Zeker voor wie in de stad woont. Daarom is het enorm belangrijk dat de loopschoenen van voldoende schokdemping voorzien zijn.
Tip 6
Tip 7
Kleed je als een loper.
Functionele kledij is belangrijker dan je zou denken. De synthetische stoffen waaruit dergelijke kledij is opgebouwd beschermt het lichaam tegen regen, wind of lage temperaturen en zorgt voor een goede ventilatie.
Tip 7
Tip 8
Volg het ritme van je hart.
Meten is weten. Dat principe geldt ook voor wie gaat lopen. Je hartslag vertelt je hoe zwaar je traint en hoe het met je conditie is gesteld. Om efficiënt met een hartslagmeter te trainen, onderga je best eerst een inspanningstest.
Tip 8
Tip 9
Maak je looptraining spannender.
Er zijn verschillende loopgadgets die het lopen een stuk aangenamer maken. Voor wie niet graag telkens opnieuw hetzelfde rondje loopt, maar toch loopafstand en -snelheid wil kennen, is een foot-pod of lopers GPS bijvoorbeeld een onmisbare tool.
Tip 9
Tip 10
Durf je ambities te verleggen.
Zoek naar recreatieve en competitieve loopevenementen in je buurt. Stel jezelf een persoonlijk doel of daag een looppartner uit tot een duel.
Tip 10