Voor het geval het je ontgaan is: ondanks al het puffen en zweten is de zomer nog niet officieel begonnen. Maak je borst dus maar nat voor wat het warmste seizoen binnenkort te bieden heeft. Stel nu dat we de komende maanden heel wat zweterige taferelen tegemoet gaan, dan is het onze plicht om jou daar goed voorbereid al lopend in te sturen. Daarom bundelen we hieronder tips & info om het lopen in de warmte draaglijker te maken.
Transpireren moet je accepteren
Zweten als een rund, compleet normaal als je sport in de warmte. En ook nog eens héél effectief. Maak je er dus niet al te druk over. Jouw lichaam is net zijn stinkende best – we herhalen ‘stinkende’ best – aan het doen om de inspanning iets draaglijker te maken. Het transpireren zorgt namelijk voor een koelend effect, want overtollige warmte wordt afgevoerd. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe makkelijker dit gaat.
De keerzijde? Volg even aandachtig. Zweten betekent vochtverlies en dus een afname van je bloedvolume. Hierdoor is er minder bloed voorradig om de spieren te voeden. En dus gaan je hart en longen harder werken om de afgenomen zuurstofaanvoer te compenseren. Gevolg? Een hogere hartslag. Focus bij trainingen in de warmte dus niet te zwaar op je hartslag. Het is normaal dat je hartslag hoger ligt dan anders. Hoeveel hoger, dat is heel individueel. Het goede nieuws is dat je lichaam zich aanpast aan sporten in de hitte. Daag je je lichaam voor een langere tijd uit, dan zal het na verloop van tijd veel beter omgaan met een hoge temperatuur.
Meer dan alleen clichétips
Je hebt de clichétips. Uiteraard moet je niet op het heetste moment van de dag gaan lopen. Uiteraard moet je lichte kledij aandoen. En natuurlijk moet je voldoende drinken. Dit is wellicht niet nieuw voor jou.
Maar wist je dat je lichaam bij warm weer meer koolhydraten, spierglycogeen om precies te zijn, verbrandt dan gewoonlijk? Daarom is het heel belangrijk om bij tropische temperaturen zeker voor en na je inspanning voldoende koolhydraten te eten. Denk aan pasta, brood, havermout, banaan, aardappelen…
We hadden het hierboven al over vochtverlies. Nu hebben we een klein trucje om dit vochtverlies enigszins tegen te gaan. Voeg zout toe aan je drank of kies een sportdrank met voldoende natrium in. Zout/natrium helpt om vocht beter vast te houden. Daarnaast gaat het ook spierkrampen tegen. Belangrijk! Ga niet af op je dorstgevoel. Dorst is eigenlijk een signaal dat je al te veel vocht bent verloren. Drink voor, tijdens én na het sporten voldoende zodat je het dorstgevoel voorblijft.
Asfalt is lava!
Zoek bossen en parken op om te lopen. Niet alleen voor de schaduw die de bomen genereren. Ook omdat bosgrond of gras gewoonweg veel koeler is dan de asfalt. Asfalt kaatst warmte terug en zal daardoor veel warmer aanvoelen.
Waarom je best toch wat kleren om het lijf hebt
Hoe trots je ook bent op die blote bast van je, verstop ‘m tijdens het lopen toch maar onder een licht en ademend shirt of looptop. Hoe meer huid je blootstelt aan de zon, hoe meer warmte je huid zal opnemen. En hoe meer je lichaamstemperatuur zal stijgen. Is shirtless toch jouw way to go? Insmeren dan! Een zonnebril en looppet zijn trouwens ook geen overbodige luxe. Ze beschermen je hoofd én ogen.
Easy peasy
De afsluitende tip is misschien wel het belangrijkst: doe het rustig aan. Pas je tempo aan. De warmte zet je lichaam al extra onder stress, dus je hoeft echt niet je gebruikelijke tempo’s te halen om hetzelfde trainingseffect te bekomen. Luister naar je lichaam. Als je lichaam ‘stop’ zegt, stop dan ook. Of weet je, begin er gewoon niet aan als het té warm is. Eén keer minder lopen is echt geen drama. Twee keer ook niet. Daarna schiet je best wel terug in actie. (knipoog)